lauantai 5. maaliskuuta 2011

Juomapeliopas

Ennen yliopiston alkamista pelasin juomapelejä viimeksi joskus tuhat vuotta sitten, ja nekin noin yleisesti ottaen oli erittäin kuppaisia. Täällä on kuitenkin oppinut pelin jos toisenkin, ja niitä tulee säännöllisen epäsäännöllisesti pelattuakin. Tässä johdanto juomapelien maailmaan.

Beer pong
Taattua teinileffojen
college-tunnelmaa!
Nimestä huolimatta tätä peliä voi pelata muutkin kuin kaljankittaamisen ystävät, sillä juomaksi sopii muutkin (mieluusti miedot) juomat kuin kalja. Tätä peliä varten tarvitaan pitkähkö pöytä, ja 12 kertaheittomukityyppistä kuppia (aidon jenkkicollege-tunnelman luomiseen tietenkin punaisia party cupseja), jotka vetävät suunnilleen 0,4l. Varsinaisena pelivälineenä toimii pingpong-pallo - näitä on hyvä olla useampi kuin yksi käsillä. Lisäksi pallojen välihuuhtelua varten tarvitaan kaksi muuta astiaa, jotka täytetään vedellä.

Sitten vielä se tärkein: juomat. Yhtä peliä varten tarvitaan 4 pinttiä (noin 2 litraa) kaljaa/siideriä. Muita juomia käytettäessä määrissä, varsinkin väkevien, kannattaa käyttää omaa harkintaa: yhteen peliin ei kannata käyttää kahta litraa vodkaa... Jännittävä vaihtoehto on myös nk. "yllätys pong", jossa pelaajille ei kerrota mukien sisältöä, vaan ne täytetään eri yllärijuomilla.

Turnaustaulukko ja pistetilasto
Pelin valmisteluihin kuuluu kuuden mukin asettaminen pöydän molempiin päihin sellaiseen keilaradoilta tuttuun kolmiomaiseen asetelmaan. Kaksi pinttiä kaljaa jaetaan suurinpiirtein tasan kuuden mukin kesken, jolloin yhteen mukiin tulee vajaa 2dl juomaa. Yksi huuhteluastia asetetaan pöydän molempiin päihin, ja varapallot pidetään käden ulottuvilla.

Peliä voi pelata joko yksilölajina tai joukkueissa. Itse koen pelin olevan mielekkäintä, jos sitä pelataan kahden tai kolmen hengen joukkueissa. Jos innokkaita pelaajia on tarjolla runsaasti, kannattaa harkita turnausta. Pelin aloitusvuoro ratkaistaan perinteisellä kivi-paperi-sakset -menetelmällä.

Joukkueet yrittävät vuorotellen heittää pingispalloa toisen joukkueen mukeihin. Heittotyyli on melkolailla vapaa, tosin molempien jalkojen on oltava maassa, ja ylenmääräistä etunojaa on vältettävä. Jos pallo menee mukiin, joukkueen, jonka muki se on, on juotava se tyhjäksi ja näin poistettava se pelistä. Joukkue, jolta ensimmäisenä loppuu mukit ensin, häviää, ja joutuu (saa?) juoda vastajoukkueen jäljelle jääneet mukit.

Tässä video helmikuisen beer pong -turnauksen finaalista.



Ring of Fire
Loppusuoralla oleva peli
Tätä peliä varten tarvitaan pelikortit, tarkemmin sanoen vähintään yksi kokonainen pakka. Jos pelaajia on paljon, kannattaa harkita kahden pakan käyttämistä. Muutamien korttien puuttuminen ei haittaa, pääasia, että pelissä on yksi "ehjä" pakka. Korttien lisäksi tarvitaan tuoppi-kokoa oleva lasi, ja jokaiselle pelaajalle reilu määrä vapaavalintaista juomaa.

Tuoppi asetetaan keskelle pöytää, ja kortit laitetaan hyvän sekoittamisen jälkeen rinkiin sen ympärille kuvapuoli alaspäin. Jokainen pelaaja kaataa vuorollaan hieman omasta juomastaan lasiin ja nostaa sitten kortin. Jokaisella kortilla on merkityksensä, ja nämä säännöt saattavat vaihdella. Meillä kuitenkin näin:

A - Face. Viimeinen pelaaja, joka laittaa käden kasvoille, juo.
2 - For you. Kortin nostanut pelaaja valitsee, kenet määrää juomaan kaksi huikkaa.
3 - For me. Kortin nostanut pelaaja juo itse kolme huikkaa.
4 - Floor. Viimeinen pelaaja, joka koskettaa lattiaa kädellään, juo.
5 - High. Viimeiseksi kädet ylös nostanut pelaaja juo.
6 - Categories. Kortin nostanut pelaaja valitsee kategorian (esim. automerkkejä, pokemoneja, tyttöbändejä...), ja muut pelaajat sanovat vuorollaan tähän kategoriaan kuuluvan sanan. Pelaaja, joka miettii liian kauan/ei keksi mitään/sanoo jo aiemmin mainitun sanan, juo.
7 - Rock-paper-scissors. Kortin nostanut pelaaja haastaa jonkun kivi-paperi-sakset -otteluun. Hävinnyt juo.
8 - Mates. Kortin nostanut pelaaja valitsee itselleen juomakaverin, jonka tulee juoda aina, kun tämä toinenkin pelaaja juo.
9 - Rhyme. Kortin nostanut pelaaja sanoo sanan, ja muiden pelaajien tulee vuorollaan sanoa rimmaava sana. Pelaaja, joka miettii liian kauan/ei keksi mitään/sanoo jo aiemmin mainitun sanan, juo.
10 - Make a rule. Kortin nostanut pelaaja keksii säännön, jota kaikkien pelaajien on noudatettava. Sääntö voi koskea joko kaikkia tai vain yksittäistä pelaajaa. Esimerkkisääntöjä: ei saa kiroilla, juoma- ja juoda-sanojen käyttö on kielletty, vain lempinimien käyttö on sallittua ihmisiä puhuteltaessa jne.
J - Lads. Miehet juo.
Q - Ladies. Naiset juo.
K - DIRTY PINT!! Tämä onnekas kuninkaan nostanut pelaaja juo keskellä olevassa tuopissa olevan sotkun.

Lisäksi pelaaja, joka ensimmäisenä rikkoo korttien muodostaman ringin, joutuu juomaan keskellä olevan tuopin.

Centurion
Pelivalmistelut käynnissä:
juomat pöytään ja shottilasit esiin!
Tämä peli vaatii jonkinverran kisakuntoa. Tavoite on juoda sata shottia sadassa minuutissa. Peliä on suositeltavaa pelata jäykkien, normaalien shottijuomien sijasta miedoilla juomilla, kuten oluella tai siiderillä.

Peliin tarvitaan yksi shottilasi per pelaaja, sekä noin neljä pinttiä juomaa. Lisäksi tarvitaan joko valmis centurion music mix, jossa musiikin joukkoon on valmiiksi miksattu sopiva määrä juomataukoja, tai selvinpäin oleva ajanottaja-laskija, joka kertoo pelaajille, kun on aika ottaa uusi shotti. Erilaisia valmiita mixejä pystyy etsimään ja lataamaan netistä. Kuulemani mukaan myös puhelimiin on saatavilla tähän tarkoitukseen luotuja appsejä.

Jos pelaaja tahtoo käydä vessassa, on vessatauon aikana missatut shotit juotava heti vessasta palattua. Jos pelaaja oksentaa, hänet diskataan. Yleisesti ottaen on suositeltavaa kaataa uusi shotti valmiiksi heti, kun on kumonnut edellisen. Lisäksi, jos juomana on jotain hyvin hapokasta (esimerkiksi siideriä), kannattaa tölkit avata valmiiksi, jotta suurin osa poreista ehtii haihtua eikä peli käy liian hapokkaaksi.

Fuck you
Tätä peliä varten tarvitaan pelikortteja, vähintään yksi kokonainen pakka, mutta peli on mielenkiintoisempi, jos yhden pakan lisäksi on satunnainen määrä muita kortteja, jolloin korttien laskeminen on vaikeampaa. Lisäksi pelaajia tulisi olla ainakin neljä, jotta peli olisi mielekästä. Jokainen pelaaja tarvitsee reilun määrän vapaavalintaista juomaa.

Koska tämä peli on hieman hankala selostaa muuten kuin esimerkin kautta, otetaan tähän kuviteltu pelitilanne!

Matti, Maija, Hannu ja Kerttu päättävät pelata. Kortit sekoitetaan ja jaetaan kaikkien pelaajien kesken. Maija aloittaa pelin lyömällä pöytään nelosen ja suuntaa sen Hannuun sanomalla "Fuck you, Hannu". Myös Kerttu haluaa Hannun joutuvan juomaan, ja lyö kädessään olevan nelosen myös pöytään, ja sanoo "Yeah, fuck you, Hannu!" Hannu ei pidä tapahtumien kulusta, ja onneksi hänelläkin sattuu olemaan nelosia kädessään. Hän lätkäisee yhden pöytään sanoen "no, mitäpä tähän sanot, Maija". Kukaan muu ei lyö enää nelosia pöytään seuraavan 15 sekunnin sisään, joten koska nelosia kertyi pöydälle kolme, ja Maija oli viimeinen, keneen ne suunnattiin, hän joutuu juomaan kolme huikkaa.

Pelissä lyödään siis samaa numeroa pöytään kohdistaen ne eri henkilöihin. Yksi kortti vastaa yhtä huikkaa, ja seuraava kortti on lyötävä aina 15 sekunnin sisään. Viimeinen henkilö, kehen kortti on kohdistettu, juo niin monta huikkaa, kuin kortteja on pöydässä. Viimeksi juonut henkilö aloittaa uuden kierroksen. Toisinaan on myös kannattavaa liittoutua toisen pelaajan kanssa.

Fuzzy Duck
Tässäpä peli, johon ei tarvita muuta kuin lauma ihmisiä ja juotavaa. Ihmiset asettuvat rinkiin, ja joku aloittaa pelin sanomalla "fuzzy duck". Ihmiset sanovat tämän vuorollaan, kunnes joku sanoo "does he?", jolloin sekä suunta että toistettava lause vaihtuvat. Uusi hokema on "ducky fuzz". Tätä toistetaan taas, kunnes joku sanoo taas "does he?", jolloin suunta vaihtuu, ja palataan taas "fuzzy duck"-lauseen toistoon.

Kun joku pelaaja mokaa ja sanoo väärin, hänen tulee juoda, ja peli alkaa alusta. Todennäköisiä möläytyksiä ovat "duzzy fuck" (joka kuulostaa samalta kuin "does he fuck") tai  "fucky duzz" ("fuck he does"). Humalatilan kasvaessa myös peli vaikeutuu.

Arrogance
Tätä peliä varten tarvitaan tyhjä tuoppi, kolikko ja vapaavalintaista juomaa.

Ensimmäinen pelaaja kaataa juomaansa tyhjään lasiin haluamansa määrän, minkä jälkeen hänen oikealla puolellaan istuva pelaaja heittää kolikkoa. Juomaa kaataneen pelaajan tulee arvata kruuna tai klaava. Jos arvaus osuu oikeaan, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, joka kaataa omaa juomaansa lasiin ja yrittää arvata kolikon oikean puolen. Jos taas pelaaja arvasi väärin, hänen täytyy juoda lasi tyhjäksi, ja tyhjä lasi siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Pelin nimi on hyvin kuvaava: oikean arvauksen - ja siten juomisen - mahdollisuus on 50:50, kuinka ylimielisen hölmönrohkean itsevarma olet, kuinka paljon juomaa uskallat kaataa lasiin, jonka mahdollisesti joudut kumoamaan ykkösellä alas.

--
Lisäksi olisi vielä Chickens, mutta se vaatii opastavan videon, sekä Ride the bus, jonka sääntöjä en kokonaisuudessa muista. Palataan niihin siis joskus tulevaisuudessa.
Ei muuta kuin Drink Responsibly ja mitä vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti